Het kan moeilijk zijn om te zeggen wanneer een hond lijdt aan gebitsproblemen, omdat ze niet in staat zijn om hun ongemak te uiten zoals mensen dat kunnen. Het is erg belangrijk als hond eigenaar om je bewust te zijn van bepaalde signalen en symptomen die je kunnen vertellen dat je hond mogelijk pijn heeft. 

5 symptomen die je vertellen dat je hond tandpijn heeft  

Een hond kan om verschillende redenen tandpijn krijgen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken is ge├»nfecteerd of gezwollen tandvlees, een ophoping van tandsteen bij je hond of een gebroken tand. Om tandsteen bij een hond te voorkomen, is het belangrijk om de tanden van je hond te poetsen of gebruik een tandsteen verwijderaar voor je hond. Ook honden kunnen gaatjes ontwikkelen. Het is belangrijk om hier op tijd bij te zijn, omdat anders zich grote problemen en infecties kunnen ontwikkelen. Hierbij enkele van de meest voorkomende symptomen: 

  • Ongebruikelijk kwijlen 

Honden kwijlen wanneer ze op snoepjes en speelgoed kauwen, maar wanneer een hond tandpijn heeft, kan hij ook vaker dan normaal gaan kwijlen. De reden hiervoor is dat de speekselklieren overuren maken wanneer er een verwonding of ontsteking in de mond is. In sommige gevallen kan er ook bloed in het speeksel te vinden zijn. Als dit het geval is, moet je je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen, omdat hij mogelijk een ernstiger probleem heeft. 

  • Slechte adem 

Gezonde honden hebben meestal niet een slechte adem. Als de adem van je hond vies begint te ruiken, heeft hij misschien iets in zijn mond. Een slechte adem kan een teken zijn dat je hond tandbederf of een infectie heeft wat kan zorgen voor tandpijn.  

  • Verlies van eetlust 

Wanneer een hond last heeft van tandpijn, eet hij misschien niet zoveel als hij gewoonlijk doet, omdat hij pijn heeft tijdens het kauwen. Zo kun je misschien merken dat hij begint te eten en abrupt stopt. Hij kan ook janken tijdens het eten of zijn eten uitspugen. Verlies van eetlust is een symptoom dat gepaard kan gaan met veel gezondheidsproblemen, dus ongeacht of de oorzaak tandpijn is of niet, is het sterk aan te raden om je hond onmiddellijk naar een dierenarts te brengen.   

  • Niezen en neusafscheiding 

Als tandvleesaandoeningen onbehandeld blijven, kan het bot tussen de neus- en mondholte dunner worden. Dit gebeurt in gevorderde gevallen van tandvleesaandoeningen in de bovenste hoektanden. Niezen en een loopneus zijn twee tekenen die je vertellen dat dit mogelijk is gebeurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *